Kuih
Lompat Tikam
Bahan-bahan
( sukatan untuk satu mangkuk besar )
- Lapisan bawah:
- 4 cwn air daun pandan (boleh tambah pewarna hijau)
- 1 cwn tepung beras
- 1 sudu besar air kapur
- Lapisan atas:
- 4 cwn santan
- 1/2 cwn tepung beras
- garam secukup rasa
- Air gula:
- Gula melaka/nisan
- Air
- daun pandan
Cara-cara
- Masukkan air, tepung beras dan air kapur dalam kuali. Masak/kacau sehingga adunan pekat dan berkilat.
- Setelah masak, tuangkan di dalam mangkuk. Biarkan.
- Kemudian buat lapisan atas, campurkan semua bahan untuk lapisan atas. Masak/kacau hingga pekat. Tak perlu masak lama untuk lapisan atas ini takut keras kalau masak terlalu lama. Bila sudah nampak pekat, bolehlah angkat dan tuang ke dalam mangkuk tadi.
- sudah siap bolehlah simpan di dalam peti ais.
- untuk air gula, masukkan semua bahan. Masak hingga gula hancur. Saya lebih suka jika air gula tu pekat sedikit.
- Selesai..... bolehlah makan
No comments:
Post a Comment